joi, 29 martie 2012

Cum alegem covorul in casa?

covor living

Covorul pentru locuinta trebuie ales cu grija deoarece trebuie sa se integreze perfect in conceptia numita acasa. De aceea este recomandat sa avem in vedere anumite aspecte cand alegem covorul.

In primul rand sa nu uitam ca orice covor am alege acesta va fi una din piesele dominante ale incaperii influentand atmosfera si stilul acestuia prin culoare, textura si model. Cand decoram/redecoram cel mai important lucru este sa avem o imagine clara asupra locului, dimensiunii si functionalitatii covorului.

Covorul nu este un accesoriu ocazional, iar unul de calitate ce ne poate servi decenii necesita o investitie considerabila. Avand in vedere ca nu-l vom schimba in fiecare an merita investit putin efort si timp in alegerea acestuia.

 Urmatoarea lista de intrebari va poate fi de mare folos:

In ce incapere vom folosi covorul?


Daca e linving sau dormitor, covrul trebuie sa fie in armonie cu mobilierul existent, sa fie comod, placut si sa creeze o atmosfera calduroasa si primitoare. In dormitor in special cum se circula si descult este recomandat sa avem un covor calduros peste parchetul sau podeaua rece.

In camera copilului covorul trebuie sa fie rezistent, usor de intretinut si neaparat natural pentru  a nu afecta sanatatea copilului cu substante organice volatile (VOC) emise de tesaturile sintetice.

Pe coridoare si scari sunt recomandate covoare sau traverse antiderapante si antistatice facute la dimensiune sau mochete antistatice montate profesionist.

In incaperi cu umiditate mare cum ar fi baia, bucataria sau terasa sunt recomandate tesaturi hidrofuge ce rezista la apa .

Mocheta sau covor?


Daca alegem mocheta trebuie avut in vedere ca datorita suprafetei mai mari este imperios necesar ca acesta sa fie unul antistatic pentru a nu retine praful. In cazul materialelor sintetice de asemenea trebuie avut in vedere ca suprafata marita creste si emisiile de substante organice volatile (VOC) in incapere. Din tesaturile naturale cel mai la indemana este sisalul datorita proprietatii antistatice si usurintei cu care poate fi curatat.

Daca in schimb alegem covorul optiunile sunt tehnic nelimitate.


Dimensiuni standard sau la comanda?


Daca covorul ales trebuie sa acopere doar o pata in mijlocul incaperii putem alege si dimensiuni standard. Daca insa e tot ce gasim e prea lung sau prea scurt nu merita sa facem compromisuri in privinta acestuia, mai bine alegem unul croit la dimensiune.
Daca arhitectura camerei este una mai speciala, sau daca dimensiunea exacta a covorului este vitala atunci nu poate fi vorba decat de covoarele facute la comanda.


Din ce material sa fie covorul?


Cea mai importanta decizie este in privinta naturii tesaturii natural sau sintetic. Tesaturile sintetice au mai multe dezavantaje decat avantaje, iar cele facute din sisal, iarba de mare, lana, cocos sau hartie sunt cel putin la fel de rezistente si usor de intretinut pe langa faptul ca sunt mult mai sanatoase.


Cat investim in covor?


Un covor ieftin poate fi cumparat in cazul in care stim ca il vom schimba in scurt timp, deoarece urmeaza sa ne mutam sau sa renovam. De asemenea in incaperile rar folosite putem alege un covor ieftin daca acesta satisface cerintele de functionalitate chiar daca nu e estetic.

In incaperile frecventate zilnic - living, dormitor, camera copiilor, bucatarie - trebuie ales materiale de calitate. Un covor de calitate poate parea o investitie costisitoare la inceput insa daca avem in vedere durata de viata mai mare este de fapt o investitie mult mai avantajoasa fata de unul care se uzeaza repede si trebuie scimbat dupa un an, doi.
Sa nu uitam covorul este o investitie pe termen lung, il folosim mai mult decat masina, asa ca merita sa investim intr-unul de calitate pentru a ne bucura mai mult timp de el.


Unde cumparam covorul?


O solutie la indemana tutror este deplasarea la un magazin de amenajari sau un showroom de mobila. Daca vrem sa scapam repede de aceasta sarcina si ne multumim cu ce gasim aici atunci problema e ca si rezolvata.

Daca in schim acordam mai multa atentie amenajarii locuintei, sau avem o viziune asupra cum am vrea sa arate atunci merita cautati comerciantii mici ce ofera servicii personalizate nu doar produse gata facute. Avantajul cumpararii de la astfel de comercianti este multiplu:

  • consultanta si sfaturi personalizate
  • posibilitatea de a alege din sute de culori si modele de tesaturi
  • covor facut la dimensiune chiar si dupa sablon sau masuratori efectuate la fata locului
  • posibilitatea de a compara mostra cu mobila, parchetul sau alte elemente din incapere

Cat de importante sunt masuratorile realizate la fata locului?


Cand comandam un covor la dimensiuni speciale este important sa solicitam efectuarea masuratorii la fata locului si o oferta de pret in concordanta cu acesta. Avantajul masuratorilor efectuate la fata locului este ca specialistul poate vedea incaperea, si poate oferi solutii potrivite nevoilor clientului.
In functie de comanda, locatie si comerciant masuratorile efectuate la fata locului pot fi oferite gratuit sau contra cost. Este important sa ne informam in prealabil in aceasta privinta.


Ce cantitate cumparam?


Aceasta intrebare apare in special in cazul mochetelor si a traverselor montate pe scari. Daca montajul este efectuat de un profesionist trebuie sa-i solicitam sa aiba in vedere o rezerva de 1-2mp ce poate fi utilizata ulterior. Daca montam singuri trebuie solicitat cu 10-15% mai mult material fata de suprafata masurata pentru suprafete  dreptunghiulare iar in cazul scarilor si a suprafetelor cu multe colturi este bine sa avem in vedere pierderi chiar mai mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu