miercuri, 30 iulie 2014

12 argumente pentru lana

1. Natural si prietenos cu mediul
Lana este un material natural, regenerabil pentru obtinerea caruia nu e nevoie de fabrici, de taiatul copacilor, nici macar de uciderea animalului care o produce. Este un material ce se descompune prin urmare nu polueaza mediul, comparativ cu materialele sintetice are amprenta zero.

2. Sanatos
Ca si celelalte materiale naturale nu sufera procesari chimice, nu contine formaldehida, comparativ cu materialele lemnoase obtinute prin presare, sau cele sintetice, prin urmare nu emite compusi organici volatili luni sau chiar ani dupa ce a fost pusa in incapere.

3. Confortabil si moale
Este cel mai moale dintre materialele naturale folosite pentru tesaturi de covoare. Este placut la atingere ideal pentru dormitoare si incaperi unde se circula mult descult sau se sta mult pe jos. De asemenea este calduros si poate fi folosit si pentru a face un birou mai primitor.

covor dormitor


4. Rezistent la uzura
Este mai rezistent fata de materialele sintetice, nu se destrama firele si nu se decoloreaza nici dupa ani multi de utilizare.

5. Rezistent la pete
In fibrele de lana se gasesc ceruri naturale precum lanolina si derivati ai acesteia. Aceste uleiuri previn patarea tesaturii si le face impermeabile. De aceste proprietati se foloseau ciobanii cand intorceau subele cu lana spre exterior in ploaie.

6. Antialergic
Lana atrage praful din aer si-l leaga prin urmare acestea nu este inhalat. In acelasi timp nu se dezvolta acarienii in el, fiind recomandat atat la alergici cat si la persoanele cu astm.

7. Usor de intretinut
Fibrele fiind tesute des nu intra mizeria intre ele si ramane deasupra lor, facandu-le usor de aspirat si intretinut.

8. Durabil
Un covor de lana intretinut corespunzator poate fi utilizat chiar si jumate de secol. Fibrele nu se destrama, luciul si-l mentine mult timp si nu aluneca pe podea.

9. Izolator termic
Eset unul dintre cele mai bune materiale izolatoare termice. Iarna mentine caldura in incapere, iar vara nu permite incalzirea suprafetelor acoperite, ajutand la mentinerea unor temperaturi mai mici in incapere.
mocheta terasa 
10. Regleaza umiditatea 
Datorita capilaritatii regleaza umiditatea din incapere absorbind cand acesta este in exces si eliminand cand aerul este prea uscat.

11. Izolator fonic
Un covor de lana absoarbe zgomotul pasilor, dar si cel produs de aparatele electrocasnice (ex. aer conditionat, calculatoare) si reduce ecoul din casa.

12. Ignifug
Este un material cu larga utilizare in aplicatii pe incaperi inchise ce necesita siguranta maxima in caz de incendiu cum ar fi avioanele si trenurile. Deoarece se aprinde greu si doar la temperaturi inalte, nu se topeste, nu emite gaze toxice si se stinge singur este folosit la hainele de protectie ale pompierilor si al fortelor de interventii rapide cu risc mare de expunere la foc.